30.04.2020р.-Дистрофія
Різні порушення харчування найчастіше зустрічаються у дітей. Вони можуть супроводжуватися як зменшенням, так і збільшенням ваги дитини. І те, і інше загрожує порушенням обмінних процесів в організмі дитини, тому не може не відбитися на його рості і розвитку. Профілактика таких порушень — правильне харчування і догляд за дитиною.
Дистрофія у дітей її причини та види
При цьому порушуються не тільки функції травлення, але і засвоєння поживних речовин тканинами і клітинами, обмін речовин і життєдіяльність організму, його зростання і розвиток. Особливості обміну речовин дитячого організму створюють умови для виникнення дистрофічних станів у дітей раннього віку при впливі навіть слабких шкідливих реагентів.
Дистрофії діляться на порушення харчування зі зниженим вагою (гіпотрофії), з відставанням у рості, але з нормальною вагою (гіпостатури) і з підвищеною вагою (паратрофії). За ступенем тяжкості вони поділяються на I, II і III ступеня.
У виникненні дистрофії у дітей мають значення як зовнішні, так і внутрішні чинники. До зовнішніх факторів відносяться недокорм, порушення якісного складу їжі, різні інфекційні захворювання, токсичні фактори (наприклад, постійне куріння в приміщенні, де знаходиться дитина), а також похибки в догляді за дитиною (порушення гігієнічного режиму, відсутність встановленого режиму дня і так далі) .
Серед внутрішніх причин, здатних викликати дистрофію у дітей, мають значення спадкові особливості будови нервової та ендокринної систем, обміну речовин, а також вади розвитку різних органів і систем.
Під впливом усіх цих факторів порушується регуляторна діяльність центральної нервової системи, що впливає на функції шлунково-кишкового тракту (порушується всмоктування білків, жирів і вітамінів), порушується процес утворення ферментів (речовин, у багато разів прискорюють обмінні процеси), змінюються процеси засвоєння поживних речовин тканинами і клітинами організму. В результаті розвивається розлад харчування та усіх видів обміну. Організм для підтримки життєдіяльності використовує білки, жири і вуглеводи власних тканин, що і призводить до виснаження.
Матеріал підготувала
сестра медична старша
Яковченко Ірина Іванівна