26.03.2020р.-Вітаміни для повноцінного розвитку дитини
Весна – період авітамінозу – це відома всім істина. Як же спланувати весняне харчування дітей, щоб вберегти їх від недостатку вітамінів та від так званої «весняної втоми»?
Адже неважко помітити, що саме з початком весни у багатьох дітей стає тривожним сон, з’являються апатія, млявість, дратівливість, образливість, плаксивість; вони часто вередують, хворіють на ГРЗ, у них змінюється апетит – то знижується, то підвищується.
Як же бути батькам, які помітили у дітей ознаки весняної втоми?
Ми можемо спостерігати, що дитині стає все важче прокидатися, вона швидко втомлюється, стала млявою та плаксивою. Причиною цього може бути дефіцит вітамінів, що часто виникає навесні й негативно позначається на розвитку дитини та функціонуванні всіх органів і систем.
Для чого нам потрібні вітаміни?
Вітаміни — це біологічно активні речовини, які необхідні кожній людині для підтримки нормальної життєдіяльності. Вони беруть участь у найважливішихфізіологічних процесах:
- обміні речовин;
- процесі побудови тканин;
- підтримці повноцінного імунітету.
Особливу роль вітаміни відіграють в дитячому організмі, забезпечуючи постійне зростання й розвиток — фізіологічний та інтелектуальний.
Найважливішими вітамінами вважаються такі: вітаміни А, С, D, Е і групи В. Їхній дефіцит діагностується найчастіше.
Поповнити запаси вітаміну С нам допоможуть цитрусові, ківі. Але такі екзотичні продукти можуть викликати алергію. Вводьте в дитячий раціон квашену капусту (не магазинну з консервантами, а свою, квашену на підвіконні), чорну смородину.
Для поповнення вітамінів групи В обов’язкове вживання молочних продуктів, яєць та риби, особливо морської. Млявість і блідість дитини можна пояснити зниженим гемоглобіном внаслідок нестачі заліза. Гранати, свіжі яблука, морква в цьому вам допоможуть. До речі, гризти морквину просто так не так корисно, як заправлену, у вигляді салату.В моркві міститься провітамін А, який засвоюється тільки тоді, коли морква заправлена сметаною або будь-яким іншим соусом, що містить жир(майонез не бажаний).
Дуже корисні фруктові соки, сухофрукти (їх заливають окропом, настоюють, але не варять).
Як джерело вітамінів і непоганий імуностимулятор, незамінний настій з плодів шипшини. Для більшої користі його можна підсолодити натуральним медом. А мед ,як відомо, джерело вітамінів, біологічно активних речовин і мікроелементів. Для повноцінного розвитку дитини важливо годувати її збалансованою, різноманітною, свіжою та правильно приготованою їжею, збагаченою необхідними вітамінами та мінералами.
Рожеві щічки, прилив сил і поліпшення настрою дитини – найкращий доказ вашої боротьби з авітамінозом і зниженням імунітету. З таким настроєм гайда зустрічати весну!
Матеріал підготувала
сестра медична старша
Яковченко Ірина Іванівна