30.03.2020р.-Чи можна впоратися з дитячим сколіозом тільки гімнастикою і вправами?

Вправи при сколіозі у дітей дуже ефективні і допомагають попрощатися з хворобою. Якщо сколіоз не лікувати або лікувати неправильно, у дитини можуть виникнути проблеми з дихальними органами, травленням, кровообігом. Якщо дитина стала дратівливою, а його успішність в навчанні знизилася, можливо, це пов`язано з підвищеною стомлюваністю через сколіоз.

  Як лікувати сколіоз у дітей молодшого віку?

    Якщо у дитини виявлено ознаки сколіозу, перш за все варто звернутися до педіатра, який призначить рентген, в результаті якого можна буде точно визначити, чи є викривлення, і наскільки воно сильне. Після рентгенографії, якщо на знімку буде видно, що викривлення дійсно є, потрібно отримати направлення до ортопеда, який призначить правильне лікування (в тому числі і комплекс вправ при сколіозі у дітей).

Крім занять лікувальною фізкультурою дитині необхідно буде дотримуватися правильного режиму і стежити за рівномірністю розподілу навантаження на хребет, тобто, наприклад, не носити шкільний портфель постійно в одній руці. Хоча набагато краще, збираючи дитину в школу  віддати перевагу ранцю. Адже в багатьох випадках сколіоз у дитини 7 років пов`язаний з навантаженнями в школі.

Для лікування найменших дітей використовуються спеціальні ліжечка з гіпсу. У більш старшому віці в якості лікування прописують ЛФК, плавання, масаж.

Сколіоз 1 ступеня у дітей, слабо виражений, допускає самостійне виконання базових вправ, оскільки навантаження на хребет при них мінімальнй, а отже, мінімальні шанси зробити щось не так і погіршити становище. Особливо гарні симетричні вправи, які тренують більш слабкі м`язи і підтримують сильніші в тонусі. В результаті у дитини формується правильний м`язовий корсет.

Сколіоз 2 ступеня у дітей вимагає більш ретельного підбору вправ лікарем. На цій фазі захворювання, лікар намагається підібрати комплекс, який покликаний не тільки збільшити стійкість хребта, але і скорегувати деформацію. Для гімнастики підбираються вправи, які зміцнюють основні групи м`язів, що підтримують хребетний стовп.Дитячі вправи відрізняються від дорослих тим, що вони більш прості.

Гімнастика від сколіозу для дітей включає в себе три етапи: розминку, основну і заключну частини. Перед розминкою дитина повинна постаратися зафіксувати правильну поставу під стіною. Для цього вона повинна  встати спиною до стіни, доторкнувшись до неї сідницями, п`ятами і гомілковими м`язами. Після потрібно зробити 2 кроки зі збереженням правильної постави. У цей час важливо спокійно дихати, не затримуючи дихання.

Розминка: ноги ставляться на ширину плечей, дитина піднімає руки вгору, робить вдих, потягується і на видиху опускає руки, зберігаючи поставу в правильному положенні. Далі в розминку вводять руху плечима по колу, згинання ніг в коліні з одночасним наближенням їх до живота. При діагнозі дитячий сколіоз, лікування за допомогою фізкультури (основну частину гімнастичного комплексу) має бути визначено лікарем.

Основна частина: повинна враховувати індивідуальні особливості розвитку дитини. В основну частину можуть входити наступні вправи: дитина знаходиться в положенні лежачи на животі на дивані, ліжку або лаві. Руки знаходяться за головою, а ноги зафіксовані. Край поверхні знаходиться в області живота дитини. В процесі виконання він повинен зігнутися на 90 ° вниз, а після розігнутися максимально, щоб обличчя дивилося вперед. Така вправа укріплює паравертебральні спинні м`язи. Підтягування на перекладині зміцнюють найширші м`язи спини. Якщо дитина не в змозі підтягтися жодного разу, їй потрібно допомогти. Поступово кількість підтягувань збільшується до 10.

Завершальна частина комплексу лікувальних вправ включає ходьбу на п`ятах або носочках і ходьбу з підйомом стегна.Така активність дозволяє кожній дитині зростати здоровою. Так, у малюка буде формуватися правильна постава, розвиватися мускулатура, поліпшуватися координація рухів, зміцнюватися серцево-судинна система.

У будь-якому випадку, не потрібно панікувати, задаючись питанням: «Що робити, у дитини сколіоз?». При перших ознаках відразу ж варто звертатися до фахівця, який випише правильне лікування.

 

 

Матеріал підготувала 

сестра медична старша

Яременко Світлана Миколаївна

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *