24.04.2020р.-Чи достатньо кальцію у вашому організмі?

Іони кальцію допомагають клітинам крові згортатися, в усіх інших клітинах ці активні частинки є посередниками й беруть участь в найважливіших процесах. Наприклад, робота м’язів була б неможливою без цього мікроелемента. Особливо швидко витрачається він у дитячому віці, оскільки є головним будівельним матеріалом для скелета. Тому організм постійно потребує поповнення запасів цього елемента.

Люди, які страждають на дефіцит кальцію, часто хворіють. У тих, хто схильний до алергії, загострюється нестерпність до деяких речовин.Дуже важливо отримувати достатню кількість цього макроелеименту. Але не менш важливо — знати особливості засвоєння.

Молочні продукти, як ми знаємо з дитинства — найдоступніше джерело кальцію. Нас запевняли: “Пий молоко і їж сир, щоб кістки були міцними”.Тому ми перш за все асоціюємо кальцій з будівельним матеріалом для зубів і кісток. І мало хто знає, що згортання крові, передавання нервових імпульсів і м’язове скорочення також відбуваються за допомогою кальцію.

Регулярні фізичні заняття, багатий кальцієм раціон в дитинстві й молодості сприяє досягненню оптимальної кісткової маси, що створює гарний запас її міцності. Це дуже важливо, адже з віком щільність кісток зменшується, і це призводить до їх крихкості в старості.

У разі нестачі кальцію в організмі погіршується стан зубів і нігтів, волосся стає слабким і ламким, можуть з’являтися м’язові судоми, тахікардія, розвиватися безсоння, знижуватися пам’ять. Він також безпосередньо бере участь в роботі ендокринних залоз (особливо прищитоподібних), має протизапальну дію, зменшує вияви алергії.

Для нормального обміну цього макроелемента в організмі важливо отримати достатньо кальцію з їжею. Але ще важливіше знати деякі особливості його засвоєння.

Прості правила, які потрібно знати:

  1. з продуктів рослинного походження засвоюється не весь кальцій, бо клітковина і фітинова кислота рослин знижує його всмоктування;
  2. під час тривалої термообробки органічний кальцій переходить в неорганічний і засвоюється організмом гірше;
  3. раціон обов’язково повинен бути багатий продуктами, що містять повноцінний білок, жир, вітаміни D3, С, А і магній;
  4. потрібно уникати або максимально обмежувати фактори, які сприяють вимиванню кальцію з організму і погіршують його засвоєння: каву, газовану воду (особливо колу), ковбаси, копчені продукти. Надмірне вживання солі також сприяє виведенню кальцію з організму;

Звідки брати кальцій людям, які з різних причин не вживають молочних продуктів?

Зверніть увагу на інші продукти харчування, які містять кальцій і повинні бути у вашому раціоні. Серед найкращих рослинних джерел цього макроелемента: бобові, мигдаль, волоський горіх, шпинат, ревінь, зелений салат, кунжут (чемпіон за вмістом кальцію), червонокачанна капуста.

Матеріал підготувала

сестра медична старша

Яковченко Ірина Іванівна

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.